Pierożki pieczone po mazursku
- Ciasto:
- 500g mąki
- 150g masła
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 1 szklanka gęstej śmietany
- 1 szczypta soli
- Farsz:
- 400g surowej białej kiełbasy
- 200g pieczarek
- 1 cebula
- 1 białko
- pieprz czarny do smaku
Ciasto: Przesianą mąkę posiekać z masłem,dodać
sól,śmietanę ,jajko, żółtko, i zagnieść ciasto. Owinąć folią
spożywczą , włożyć do lodówki na 2 godziny.
Farsz: Drobno pokrojoną cebulę podsmażyć na maśle (nie rumienić),
dodać pieczarki starte na tarce o małych oczkach i dusić do odparowania
wody. Z białej kiełbasy zdjąć osłonkę, zmieszać z białkiem,
cebulą i pieczarkami, doprawić do smaku pieprzem.
Ciasto rozwałkować, za pomocą szklanki wyciąć krążki, nakładać
farsz, lepić pierogi. Każdy namoczyć w białku i ułożyć na blasze
wyłożonej papierem do pieczenia, zlepieniem do góry. Wstawić do
piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Piec przez 30-40 minut.
Takie pierożki podajemy w pierwszy i w drugi dzień Świąt z ciepłym
czerwonym barszczem
Przepis dodał użytkownik eluchap56
Podziel się opinią
Komentarze