Pierogi z mięsem i kuskusem
- 200 g mięsa mielonego wieprzowego
- 1 szklanka bulionu drobiowego
- 150 g kaszy kuskus
- 1 cebula
- 1 jajko
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżki oleju
Przygotowanym bulionem zalej odmierzoną kaszę i odstaw pod przykryciem na 1 minutę.
Na rozgrzanej patelni z olejem zeszklij cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Następnie połącz kaszę kuskus, mielone mięso i cebulkę wraz z olejem z patelni.
Mąkę przesiej na stolnicę, zrób wgłębienie. Wymieszaj jajko ze szklanką lekko słonej przegotowanej wody i wlewaj do mąki, zagniatając ciasto. Ciasto ma być miękkie i elastyczne.
Ciasto rozdziel na dwie części, rozwałkuj na placek i za pomocą szklanki wyciśnij kółka.
Nałóż łyżką farsz na środek każdego kółka. Złóż je na pół i zlep brzegi. Następnie gotuj pierogi w dużej ilości wody przez 3-5 minut, aż będą miękkie. Takie pierogi możesz podawać gotowane lub smażone.
Przepis poleca Piotr Murawski, szef kuchni Knorr
Podziel się opinią
Komentarze