Pierogi z kapustą i grzybami
- ciasto:
- 3 szklani mąki pszennej
- 1,5 szklanki mleka ciepłego
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 duża łyżka oliwy
- Farsz do pierogów :
- 1 kg kiszonej kapusty
- 1/2 kg pieczarek potrzeć lub w/g uznania grzyby suszone
- 1 duża cebula
- 1 duża łyżka masła i 1 oliwy
- pieprz
- sól do smaku
1. 3 szklaki mąki przesiać do dużej miski, zrobić dołek i wlać 1 szklankę ciepłego mleka i 1 łyżkę oliwy, powoli zarabiać ciasto. W zależności od gęstości ciasta dodajemy ciepłego mleka. Ciasto powinno być elastyczne, można dodać 1 żółtko, zarobić i owinąć folią i odstawić do lodówki co najmniej na 1/2 godziny.
2. Międzyczasie ugotować kapustę kiszoną. Jeśli będzie bardzo kwaśna trzeba ją dobrze wymoczyć, gotować 20 minut, posolić. Następnie umyć pieczarki, zetrzeć je na tarce o grubych oczkach. Jeśli zamiast pieczarek korzystamy z suszonych grzybów, trzeba na namoczyć dzień wcześniej i pokroić na wąskie paseczki. Na patelni rozgrzać oliwę i masło, dodać pieczarki i pokrojoną w drobną kostkę cebulę, wszystko przesmażyć. Ugotowaną kapustę dobrze odcedzić, poszatkować i dodać do przesmażonych pieczarek. Wszystko razem chwilkę podsmażyć, doprawić solą pieprzem w/g własnego uznania.
3. Schłodzone ciasto wyłożyć na stolnicę i rozwałkować. Wykrawać kółka, nakładać gotowy farsz, zlepić i gotować tak długo, aż wypłyną do góry. Chwilkę jeszcze pogotować, w sumie 10 minut. Można podawać ze skwarkami albo z masełkiem. Smacznego.
Przepis dodał użytkownik terenia57
Podziel się opinią
Komentarze