Pierogi z kapustą i grzybami
- Ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 1 jajko
- ok. 1/2 szklanki wody
- szczypta soli
- Nadzienie:
- 1/2 kg kiszonej kapusty
- 1 cebula
- 50g masła
- 3 łyżki oliwy
- 50g suszonych grzybów
- pieprz
- sól
1. Grzyby namoczyć w ciepłej wodzie i odstawić na około godzinę. Grzyby ugotować razem z kapustą w wodzie, w której moczyły się grzyby. Gdy przestygną drobno pokroić.
2. Drobno pokrojoną cebulę przesmażyć na maśle. Dodać kapustę z grzybami i smażyć około 15 min. ciągle mieszając. Na koniec przyprawić do smaku.
2. Do mąki z solą dodać jajko i wodę. Starannie wyrobić ciasto aby było elastyczne. Następnie rozwałkować ciasto na cienkie płaty, wykrawać pierogi. Na każdy nakładać farsz i zalepiać brzegi.
3. Gotować we wrzącej osolonej wodzie około 5 minut.
4. Gdy przestygną można odsmażyć.
Smacznego
Przepis dodał użytkownik AnnMarie
Podziel się opinią
Komentarze