Pierogi z grzybami i kapustą

Obraz

Składniki

  • 230 g poszatkowanej kapusty kiszonej
  • 60 g suszonych grzybów
  • 2,5 łyżki grubego czarnego pieprzu
  • sól, do smaku
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 3 łyżki masła
  • woda
  • 540 g mąki pszennej
  • 300 ml śmietany kwaśnej, 18% tłuszczu
  • 5 żółtek
  • sól

Przepis

Na kilka godzin przed przygotowaniem nadzienia zalewamy grzyby wrzątkiem i odstawiamy.
Kapustę kroimy bardzo drobno i wrzucamy do miski. Namoczone grzyby kroimy drobno i łączymy z kapustą, pieprzem czarnym i ziołowym. Na patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy kapustę z grzybami. Solimy według uznania. Podsmażamy, a następnie zalewamy szklanką gorącej wody. Dusimy nadzienie do miękkości, około 30 minut. Gotowe nadzienie zestawiamy z ognia.

Przepis

Składniki na ciasto łączymy ze sobą przy pomocy robota kuchennego i wyrabiamy, aż powstanie jednolite ciasto, które będzie odchodzić od ręki. Wykładamy je na lekko oprószoną mąką stolnicę i dzielimy na cztery części. Rozwałkowujemy każdą z części na płaski placek i wycinamy z niego kółka szklanką. Po środku każdego kółka nakładamy nadzienie, najlepiej łyżeczką. Lepimy pierogi tak, aby farsz nie uciekł. Ulepione odkładamy na talerz. Gotujemy we wrzącej, lekko osolonej wodzie przez 3-4 minuty, aż wypłyną na wierzch. Podajemy z podsmażoną na brązowo cebulką i odrobiną kwaśnej śmietany, jeżeli lubimy.

Przepis

Agnieszka Guszpit, autorka blogu Bayaderka

Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl
Wybrane dla Ciebie
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥