Pierogi z grzybami i kapustą
- 230 g poszatkowanej kapusty kiszonej
- 60 g suszonych grzybów
- 2,5 łyżki grubego czarnego pieprzu
- sól, do smaku
- 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
- 3 łyżki masła
- woda
- 540 g mąki pszennej
- 300 ml śmietany kwaśnej, 18% tłuszczu
- 5 żółtek
- sól
Na kilka godzin przed przygotowaniem nadzienia zalewamy grzyby wrzątkiem i odstawiamy.
Kapustę kroimy bardzo drobno i wrzucamy do miski. Namoczone grzyby kroimy drobno i łączymy z kapustą, pieprzem czarnym i ziołowym. Na patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy kapustę z grzybami. Solimy według uznania. Podsmażamy, a następnie zalewamy szklanką gorącej wody. Dusimy nadzienie do miękkości, około 30 minut. Gotowe nadzienie zestawiamy z ognia.
Składniki na ciasto łączymy ze sobą przy pomocy robota kuchennego i wyrabiamy, aż powstanie jednolite ciasto, które będzie odchodzić od ręki. Wykładamy je na lekko oprószoną mąką stolnicę i dzielimy na cztery części. Rozwałkowujemy każdą z części na płaski placek i wycinamy z niego kółka szklanką. Po środku każdego kółka nakładamy nadzienie, najlepiej łyżeczką. Lepimy pierogi tak, aby farsz nie uciekł. Ulepione odkładamy na talerz. Gotujemy we wrzącej, lekko osolonej wodzie przez 3-4 minuty, aż wypłyną na wierzch. Podajemy z podsmażoną na brązowo cebulką i odrobiną kwaśnej śmietany, jeżeli lubimy.
Agnieszka Guszpit, autorka blogu Bayaderka
Podziel się opinią
Komentarze