Pieróg obfitości
- Składniki na ciasto:
- • 250 g mąki pszennej
- • 80 g masła
- • 30 g drożdży
- • 1 jajko
- • 1 żółtko
- • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
- • 2 łyżki mleka
- • cukier i sól
- Składniki na farsz:
- • 500 g fileta z indyka
- • 1 średnia cebula
- • 3 kolorowe papryki
- • 2 pomidory
- • 300 g sera żółtego Podlaskiego MSM Mońki w plastrach
- • 2 łyżki oleju
- • 3 ząbki czosnku
- • sól, pieprz, zioła prowansalskie
Drożdże rozkruszyć z cukrem, odrobiną mąki i mlekiem. Margarynę posiekać z resztą mąki, dodać sól, jajka, żółtka, śmietanę i wyrośnięte drożdże. Wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia. Indyka i cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Dodać pokrojony czosnek, paprykę i pomidory. Doprawić solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi, chwilę poddusić. Farsz przestudzić i wymieszać z żółtym serem. Z ciasta uformować 2 duże krążki, położyć na natłuszczoną blaszkę do pieczenia i nałożyć farsz. Uformować pierogi, dokładnie sklejając brzegi i posmarować roztrzepanym białkiem. Piec w temperaturze 180°C, do uzyskania złotego koloru. Podawać z ulubionym sosem.
Przepis dodał użytkownik gastrosfera
Podziel się opinią
Komentarze