Trwa ładowanie...
d1k87f0
14-04-2015 09:24

Pieróg obfitości

Przepis
Oceń jako pierwszy:
d1k87f0
Składniki
  • Składniki na ciasto:
  • • 250 g mąki pszennej
  • • 80 g masła
  • • 30 g drożdży
  • • 1 jajko
  • • 1 żółtko
  • • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
  • • 2 łyżki mleka
  • • cukier i sól
  • Składniki na farsz:
  • • 500 g fileta z indyka
  • • 1 średnia cebula
  • • 3 kolorowe papryki
  • • 2 pomidory
  • • 300 g sera żółtego Podlaskiego MSM Mońki w plastrach
  • • 2 łyżki oleju
  • • 3 ząbki czosnku
  • • sól, pieprz, zioła prowansalskie
Przepis

Drożdże rozkruszyć z cukrem, odrobiną mąki i mlekiem. Margarynę posiekać z resztą mąki, dodać sól, jajka, żółtka, śmietanę i wyrośnięte drożdże. Wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia. Indyka i cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Dodać pokrojony czosnek, paprykę i pomidory. Doprawić solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi, chwilę poddusić. Farsz przestudzić i wymieszać z żółtym serem. Z ciasta uformować 2 duże krążki, położyć na natłuszczoną blaszkę do pieczenia i nałożyć farsz. Uformować pierogi, dokładnie sklejając brzegi i posmarować roztrzepanym białkiem. Piec w temperaturze 180°C, do uzyskania złotego koloru. Podawać z ulubionym sosem.

Przepis dodał użytkownik gastrosfera

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1k87f0
d1k87f0
d1k87f0
Więcej tematów
d1k87f0