Piernikowe placki dyniowo-marchewkowe
- 6 łyżek (kopiastych) puree z upieczonej dyni
- 150 g mrożonej marchewki
- 200 ml mleka kokosowego, migdałowego lub krowiego
- 1 łyżka oleju roślinnego lub roztopionego masła
- 1,5 łyżki cukru
- 210 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- mała szczypta soli
- konfitura truskawkowa, brzoskwiniowa, porzeczkowa, powidła śliwkowe lub cukier puder do podania
Marchewkę wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy ok. 4 minut. odcedzamy i blendujemy na gładką masę. Możemy dolać trochę wody, aby marchewka łatwiej się zblendowała.
W jednej misce miksujemy puree dyniowe z olejem i cukrem. Wlewamy mleko i mieszamy. W drugiej misce łączymy razem wszystkie sypkie składniki i dodajemy do miski z purée i mlekiem. Całość mieszamy. Powstałe ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Jeśli jest zbyt gęste, możemy dodać trochę mleka. Na rozgrzanej patelni smażymy placuszki (każdy z łyżki ciasta) – po 2 minuty na każdej ze stron. Podajemy z konfiturą truskawkową, brzoskwiniową porzeczkową, powidłami śliwkowymi lub cukrem pudrem.
Polecamy w wydaniu internetowym www.tanio-szybko-smacznie.pl
Podziel się opinią
Komentarze