Pierniko-sernik.
- Składniki dla tortownicy 25-26 cm:
- masa piernikowa:
- 60 g masła
- 50 g ciemnej czekolady
- pół szklanki cukru
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżeczki przyprawy piernikowej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- pół szklanki mleka
- 1 jajko
- 1 szklanka mąki pszennej
- masa serowa:
- 500 g twarogu zmielonego trzykrotnie
- 250 g sera mascarpone, można zastąpić twarogiem
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- puszka słodzonego mleka skondensowanego- do masy dajemy 400 g
- 2 łyżki cukru wanilinowego
- 3 jajka
- masa powidłowa:
- 250 g powideł śliwkowych + 3 łyżki soku pomarańczowego
- polewa:
- mleko skondensowane pozostałe z masy serowej
- 3 łyżki masła orzechowego
1. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, wyciągając go na zewnątrz.2. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni C.
3. W garnku roztapiamy masło i cukier, dodajemy: miód, czekoladę, przyprawę piernikową i cynamon.4. Gdy czekolada się rozpuści zdejmujemy garnek z ognia i dodajemy kolejno sodę, mleko oraz jajko. Całość należy dokładnie wymieszać, dodać mąkę i mieszać do czasu aż nie będzie grudek.
5. Do miski wkładamy sery i miksujemy razem z mąką ziemniaczaną, cukrem wanilinowym oraz mlekiem skondensowanym. Następnie dodajemy jajka, po wbiciu każdego miksujemy ok. 30 sekund.6. Mamy gotowe dwie masy, połowę masy piernikowej wylewamy na blachę i wstawiamy do piekarnika, pieczemy 15 minut. W tym czasie mieszamy powidła z sokiem pomarańczowym. Gdy warstwa się upiecze wyciągamy blachę z piekarnika, czekamy chwilę i smarujemy połową przygotowanych powideł. Teraz wylewamy połowę masy serowej, wstawiamy ciasto do piekarnika i pieczemy 15 minut. Po tym czasie wylewamy drugą część masy piernikowej, pieczemy 15 minut, wyciągamy, smarujemy powidłami, dodajemy ostatnią warstwę- serową i wstawiamy na ostatnie już 15 minut do piekarnika.
7. Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy. 8. Przygotowujemy polewę rozpuszczając masło orzechowe w rondelku i dodając resztę mleka skondensowanego. Przestygnięte ciasto zdobimy polewą i posypujemy orzechami, posypką... Wedle uznania.
Przepis dodał użytkownik patisonwkuchni
Podziel się opinią
Komentarze