Trwa ładowanie...
d16jr38
29-12-2014 12:17

Pierniko-sernik.

Przepis
2.2
(9 głosów)
Oceń:
d16jr38
Składniki
  • Składniki dla tortownicy 25-26 cm:
  • masa piernikowa:
  • 60 g masła
  • 50 g ciemnej czekolady
  • pół szklanki cukru
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżeczki przyprawy piernikowej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • pół szklanki mleka
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mąki pszennej
    • masa serowa:
  • 500 g twarogu zmielonego trzykrotnie
  • 250 g sera mascarpone, można zastąpić twarogiem
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • puszka słodzonego mleka skondensowanego- do masy dajemy 400 g
  • 2 łyżki cukru wanilinowego
  • 3 jajka
  • masa powidłowa:
  • 250 g powideł śliwkowych + 3 łyżki soku pomarańczowego
  • polewa:
  • mleko skondensowane pozostałe z masy serowej
  • 3 łyżki masła orzechowego
Przepis

1. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, wyciągając go na zewnątrz.2. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni C.
3. W garnku roztapiamy masło i cukier, dodajemy: miód, czekoladę, przyprawę piernikową i cynamon.4. Gdy czekolada się rozpuści zdejmujemy garnek z ognia i dodajemy kolejno sodę, mleko oraz jajko. Całość należy dokładnie wymieszać, dodać mąkę i mieszać do czasu aż nie będzie grudek.
5. Do miski wkładamy sery i miksujemy razem z mąką ziemniaczaną, cukrem wanilinowym oraz mlekiem skondensowanym. Następnie dodajemy jajka, po wbiciu każdego miksujemy ok. 30 sekund.6. Mamy gotowe dwie masy, połowę masy piernikowej wylewamy na blachę i wstawiamy do piekarnika, pieczemy 15 minut. W tym czasie mieszamy powidła z sokiem pomarańczowym. Gdy warstwa się upiecze wyciągamy blachę z piekarnika, czekamy chwilę i smarujemy połową przygotowanych powideł. Teraz wylewamy połowę masy serowej, wstawiamy ciasto do piekarnika i pieczemy 15 minut. Po tym czasie wylewamy drugą część masy piernikowej, pieczemy 15 minut, wyciągamy, smarujemy powidłami, dodajemy ostatnią warstwę- serową i wstawiamy na ostatnie już 15 minut do piekarnika.
7. Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy. 8. Przygotowujemy polewę rozpuszczając masło orzechowe w rondelku i dodając resztę mleka skondensowanego. Przestygnięte ciasto zdobimy polewą i posypujemy orzechami, posypką... Wedle uznania.

Przepis dodał użytkownik patisonwkuchni

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d16jr38
d16jr38
d16jr38
Więcej tematów
d16jr38