Piernik mocno pomarańczowy
- CIASTO:
- 500 g mąki tortowej
- 250 g masła
- 250 ml mleka
- 4 łyżki miodu akacjowego
- 2 jajka
- 1 szklanka cukru
- 3 łyżki przyprawy do piernika
- 1 łyżka kakao
- szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 50 ml likieru Cointreau
- GALARETKA POMARAŃCZOWA:
- 1 kg pomarańczy
- 50 ml likieru Cointreau
- 100 - 130 g cukru
- POLEWA CZEKOLADOWA:
- 200 g czekolady gorzkiej
- 50 ml likieru Cointreau
- 3 łyżki masła
Wyrabiamy ciasto. Do rozpuszczonego masła dodajemy mleko, miód, 50 ml likieru Cointreau, cukier, przyprawy oraz kakao. Kiedy masa lekko się ostudzi, dodajemy jajka i miksujemy przez moment. Następnie łączymy to z mąką, sodą i proszkiem do pieczenia. W tym momencie wyrabiamy ciasto do czasu, aż będzie miało jednolitą konsystencję. Wykładamy papierem do pieczenia keksówkę i przekładamy do niej ciasto. Pieczemy je przez 60 minut w temperaturze 170 stopni. Jeśli patyczek po tym czasie będzie suchy, możemy je wyjąć i ostudzić.
Szorujemy pomarańcze, ucieramy z nich skórkę oraz wyciskamy sok. Sam sok przelewamy do garnka i 30 minut lekko gotujemy. Potem dodajemy cukier (100 g, jeśli galaretka będzie zbyt płynna to jeszcze 30 g), likier Cointreau oraz skórkę z pomarańczy. Studzimy.
W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę i łączymy ją z likierem Cointreau i masłem.
Kiedy nasz piernik wystygnie, przekrajamy go na pół na połowie jego wysokości i przekładamy zimną galaretką pomarańczową. Wierzch piernika polewamy czekoladą i posypujemy skórką z pomarańczy. Smacznego!
Podziel się opinią
Komentarze