Pierniczki dla spóźnialskich.
- 350 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- pół łyżeczki soli
- 3 łyżeczki przyprawy do piernika (najlepiej samemu wykonanej)
- 1 płaska łyżeczka kakao
- 170 g masła
- 250 g cukru
- 60 ml płynnego miodu
- 1 jajko
- 1 żółtko
1. Do miski wrzucamy mąkę, sól i sodę.2. W rondelku rozpuszczamy masło, gdy zacznie się pienić, zdejmujemy z ognia. Dodajemy przyprawę piernikową, kakao oraz cukier i miód, mieszamy.3. Następnie dodajemy jajko i żółtko, mieszamy do połączenia składników i wylewamy masę do miski z mąką. Łyżką łączymy ze sobą składniki, przykrywamy miskę folią aluminiową i wstawiamy do lodówki na godzinę.
4. Po tym czasie wałkujemy ciasto na posypanym mąką blacie, wycinamy dowolne kształty.5. Pieczemy na wyłożonej papierem blasze, 8-12 minut, w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Pierniczki muszą zacząć się rumienić na brzegach, wtedy możemy je wyciągać.
6. Zdobimy wedle uznania, przechowujemy zamknięte.
Przepis dodał użytkownik patisonwkuchni
Podziel się opinią
Komentarze