Pieczony łosoś z niespodzianką
- 500 g łososia bez skóry (podzielony na dwie części)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 100 g pieczarek
- 1/2 czerwonej papryki
- 100 g boćwiny
- 1 łyżka posiekanego świeżego tymianku
- 140g groszku cukrowego
- sok i skórka z połowy cytryny
- sól i pieprz do smaku
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C i wyłóż tackę natłuszczoną folią.
Podgrzej oliwę i podsmaż rozgnieciony czosnek na patelni.
Dodaj pieczarki pokrojone w plasterki oraz pokrojoną w kostkę paprykę i smaż aż zmiękną. Dodaj boćwinę, tymianek oraz skórkę z cytryny, smaż przez kilka minut. Przypraw i odstaw aby się lekko schłodziło.
Zrób podłużne nacięcia na filetach, aby zrobić miejsce na farsz.
Do każdego filetu włóż po połowie farszu, połóż filety na tacce do pieczenia. Piecz przez 10 minut. Dodaj groszek cukrowy i piecz przez kolejne 2 minuty. Ryba powinna być wciąż różowa w środku.
Na koniec skrop sokiem z cytryny. Serwuj z fasolką i sałatką ziemniaczaną.
Podziel się opinią
Komentarze