Pieczone plastry pomidora z mozzarellą i roszponką
- 2 duże pomidory
- 2 garście roszponki
- 30 g startego sera mozzarella
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- świeżo zmielony pieprz
Pomidory myjemy i wycinamy z nich gniazda. Następnie kroimy w plastry grubości około 2 cm. Plastry pomidorów rozkładamy na lekko natłuszczonej blasze. Każdy skrapiamy oliwą z oliwek oraz posypujemy pieprzem, najlepiej świeżo zmielonym.Pieczemy około 15 – 20 minut w temperaturze 170 St. C.Należy uważać aby temperatura nie była zbyt wysoka gdyż pomidory po upieczeniu powinny zachowywać swój pierwotny kształt plastrów, pod wpływem zbyt wysokiej temperatury mogą się porozpadać.Pieczone pomidory serwujemy polane odrobiną oliwy (możemy użyć np. oliw smakowych jak bazyliowa czy tymiankowa) oraz posypane startą mozzarellą i udekorowane garstką liści roszponki.
Przepis dodał użytkownik Kulinarnie_N
Podziel się opinią
Komentarze