Pieczone pałki kurczaka
- SKŁADNIKI NA 4 OSOBY:
- - 12 pałek z kurczaka - ok. 1,5 kg,
- - mieszanka ziół i przypraw - papryka czerwona słodka, curry, pieprz, sól, oregano, tymianek,
- - 1,5 kg ziemniaków,
- - masło.
1. Pałki z kurczaka obgotowujemy. Kiedy się zagotują wyłączamy gaz i odcedzamy z wody.
2. Kiedy wystygną nacieramy przygotowaną wcześniej mieszanką ziół,
3. Ziemniaki obieramy (jeśli są małe - nie kroimy ich na pół, jeśli większe - to tak) i gotujemy w osolonej wodzie, tak by były miękkie, ale nie rozpadały się - dopieką się w piekarniku.
4. Pałki układamy na blasze od piekarnika, dolewamy tyle wody, by kawałki kurczaka były zanurzone prawie do połowy, dodajemy 4 łyżki masła i wstawiamy blaszkę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
5. Kiedy kurczak się zarumieni dodajemy ziemniaki i czekamy aż wszystko dojdzie.
Oprócz ziemniaków można dodać np. kawałki marchewki,czy selera oraz cebulę dla poprawy smaku. Podawać można całe danie z mizerią, czy inną sałatką, którą lubimy.
Przepis dodał użytkownik martyna.p
Podziel się opinią
Komentarze