Pieczone jabłko z sezamem, olejem sezamowym i miodem
- 1 jabłko
- 1 łyżeczka miodu
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 2 łyżeczki sezamu
1. Z jabłka na 3/4 jego wysokości odcinamy "czapkę".2. Łyżeczką usuwamy gniazdo nasienne.3. Do środka jabłka wkładamy miód i sezam. Przykrywamy i nakłuwamy szpikulcem boki, dzięki czemu jabłko nie będzie pękać podczas pieczenia.4. Jabłko pieczemy w temperaturze nie wyższej niż 160 St.C około 15-20 minut. Zbyt wysoka temperatura może powodować pękanie jabłka.5. Serwujemy gorące polane olejem sezamowym i obsypane sezamem.To świetna wersja prostego, zdrowego i szybkiego w przygotowaniu deseru, który pokochają zarówno dorośli jak i dzieci.
Przepis dodał użytkownik Kulinarnie_N
Podziel się opinią
Komentarze