Pieczeń buciola78
- 2 kg. karczku wieprzowego b/k
- 15 obranych ząbków czosnku
- ok.450g. boczku wędzonego gotowanego pokrojonego w cienkie plasterki
- MARYNATA:
- ___
- 1 szklanka oleju
- sok z jednej cytryny
- 150g. odmrożonego i odciśniętego z wody szpinaku
- 2 łyżki soli
- 2 łyżki papryki słodkiej
- 3 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
- 4 liście laurowe
- 4 ziela angielskiego zmiażdżonego
- 2 łyżeczki papryki pikantnej
- 2 łyżeczki imbiru
- 1 łyżeczka pieprzu
W mięsie nacinamy nożem otworki do których wciskamy czosnek.Składniki marynaty mieszamy w misce,wkładamy do niej mięso,obtaczamy w marynacie,odstawiamy w chłodne miejsce na dwie godzinki.Na blacie stołu rozkładamy ciasno boczek.Owijamy nim mięso ( można w tym czasie jeszcze ocierać mięso marynatą ).Następnie owijamy mięso folią aluminiową ( ciasno tzw.cukierek ),wkładamy na blachę podlewamy wodą i pieczemy w piekarniku ok.2 godziny w temperaturze 180 stopni co jakiś czas sprawdzając i podlewając wodą.Na pół godziny przed końcem pieczenia odwijamy z foli zmniejszamy temperaturę do 160 stopni ,aby mięsko nabrało koloru.Sprawdzamy czy jest miękkie.Wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim jeszcze pieczeń,aby mogła odpocząć .Porcjujemy, nakładamy na talerz i polewamy sosem który zrobił się podczas pieczenia.Super smakuje.Polecam pieczeń z kluskami śląskimi,lub z ziemniakami tłuczonymi.SMACZNEGO.
Przepis dodał użytkownik buciol78
Podziel się opinią
Komentarze