Pieczarki faszerowane
- 12 dużych pieczarek
- 3 lub 4 plasterki wędliny (szynki albo polędwicy lub bekonu) jajko
- 3 łyżki tartej bułki
- duża cebula
- 2 łyżki tartego żółtego sera
- vegeta
- pieprz
- olej
Pieczarki umyć, osuszyć, odkroić nóżki.
Farsz: nóżki pokroić w kosteczkę, wędlinę pokroić w kosteczkę i cebulkę w kosteczkę. Farsz udusić na patelce na łyżce oleju i dodać przyprawy do smaku (ok. pół małej łyżeczki vegety, a pieprzu żeby było ostre). Odczekać do wystygnięcia, wsypać bułkę tartą i jajko surowe, później wymieszać to razem z serem. Pieczarki nadziewać farszem, układać w naczyniu żaroodpornym, natłuszczonym uprzednio olejem. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i piec 20 minut pod przykryciem.
Przepis dodał użytkownik bodeta
Podziel się opinią
Komentarze