Pepperoni
Włoska, ostra kiełbasa, nieco zbliżona do salami to właśnie pepperoni. Jej nazwa wywodzi się od ostrej papryki . Tradycyjnie jest to wyrób wołowo-wieprzowy z dodatkiem podrobów, suszony na świeżym powietrzu. Pepperoni to kiełbasa dojrzewająca z dodatkiem przyprawy z papryki peperoni. Chociaż wywodzi się z Włoch, pokochali ją Amerykanie.
Ostra papryka pepperoni pochodzi z Włoch, z Toskanii. Charakteryzuje ją lekko pikantny i gorzkawy smak, choć zaliczana jest raczej do słodkich odmian tego warzywa. Papryka peperoni może być stosowana jako dodatek do wielu dań: pizzy, sałatek, paprykarzy, dań mięsnych. Jest niskokaloryczna, zdrowa i smaczna. Może być spożywana na surowo jak i w formie przetworzonej. Często marynowana jest w occie.
Pepperoni to wyrób wołowo-wieprzowy, a tradycyjne włoskie salami jest z ośliny. To podstawowa różnica miedzy tymi kiełbasami. Kupując pepperoni należy zwrócić uwagę na skład i sposób produkcji, jeżeli chcemy mieć pewność, że kupujemy typowo włoski produkt. Są na rynku dostępne kiełbasy w typie pepperoni, ale ich smak może się znacząco różnić od tradycyjnego wyrobu.
W Stanach Zjednoczonych, gdzie pepperoni sprowadzili imigranci włoscy, opracowano przemysłowe metody produkcji. Objęły one metody schładzania i kontroli wilgotności, dzięki którym możliwa stała się produkcja pepperoni przez cały rok. We Włoszech bowiem wyrabia się je tradycyjnie jedynie na przełomie jesieni i zimy.
Już na początku XX wieku połączenie pepperoni i sera było najpopularniejszym zestawem dodatków do pizzy w pizzeriach Nowego Jorku. Współcześnie także jest to częste zestawienie. Pepperoni produkowane masowo w Stanach Zjednoczonych różni się jednak znacząco od oryginalnych wyrobów włoskich.
Pepperoni prawdopodobnie stanowi jedyną odmianę salami spożywaną na ciepło. Używa się jej jako dodatku do pizzy, sosów do makaronu czy nadzienia do calzone. Pepperoni ma więcej kalorii niż tradycyjne salami. Zawiera jednak więcej witamin, między innymi z grupy B oraz E, K. Jest także źródłem wapnia, magnezu i potasu.