Trwa ładowanie...
d1rvrbn
24 stycznia 2009, 19:00

Pepparkakor

Przepis
Oceń jako pierwszy:
d1rvrbn
Składniki
  • - 100g cukru białego
  • - 100g cukru brązowego
  • - 100g melasy lub miodu
  • - 80g wody
  • - 140g masła
  • - 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • - 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • - 1 łyżeczka mielonych goździków
  • - 1/2 łyżeczki sody
  • - 500 g mąki
Przepis

1. Do garnka wlać wodę, dodać cukier biały i brązowy, melasę lub miód i masło. Podgrzewać ok. 10 min. Odstawić do ostygnięcia.
2. Dodać sodę i mąkę, wyrobić ciasto
3. Przełożyć do miski, posypać wierch mąką i odstawić na noc do lodówki
4. Na drugi dzień rozwałkować, powycinać pierniki
5. Piec na środkowej prowadnicy w rozgrzanym piekarniku- 8-10min., 180*C

Przepis dodał użytkownik gosiatup1

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1rvrbn
d1rvrbn
d1rvrbn
Więcej tematów
d1rvrbn

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj