Pepparkakor
- - 100g cukru białego
- - 100g cukru brązowego
- - 100g melasy lub miodu
- - 80g wody
- - 140g masła
- - 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- - 1 łyżeczka mielonego imbiru
- - 1 łyżeczka mielonych goździków
- - 1/2 łyżeczki sody
- - 500 g mąki
1. Do garnka wlać wodę, dodać cukier biały i brązowy, melasę lub miód i masło. Podgrzewać ok. 10 min. Odstawić do ostygnięcia.
2. Dodać sodę i mąkę, wyrobić ciasto
3. Przełożyć do miski, posypać wierch mąką i odstawić na noc do lodówki
4. Na drugi dzień rozwałkować, powycinać pierniki
5. Piec na środkowej prowadnicy w rozgrzanym piekarniku- 8-10min., 180*C
Przepis dodał użytkownik gosiatup1
Podziel się opinią
Komentarze