Penne z kurczakiem i grzybami w sosie śmietanowym
- 250 g makaronu typu penne
- 500 g świeżych podgrzybków
- 250 g świeżych kurek
- 2 średnie cebule
- 200 g filetu z kurczaka
- 300 ml kwaśnej śmietany 18%
- 200 ml słodkiej śmietany 18%
- 3 łyżki oleju
- sól i pieprz do smaku
- posiekana natka pietruszki
Makaron gotujemy według zaleceń na opakowaniu. Odcedzamy i hartujemy w zimnej wodzie. Grzyby czyścimy, kroimy na cząstki i chwilkę obgotowujemy w osolonej wodzie. Następnie odcedzamy i przepłukujemy. Fileta z kurczaka kroimy w cząstki, a cebulę w średnią kostkę i razem podsmażamy na oleju. Dodajemy grzyby, obie śmietany i wszystko dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Całość doprowadzamy do wrzenia. Na podgrzany makaron wykładamy grzyby z kurczakiem w śmietanie i posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Podziel się opinią
Komentarze