Penne Rigate w kremie brokułowym z gotowaną szynką i serem ricotta
- Penne Rigate 400 g
- brokuły 150 g
- mleko pełnotłuste 100 ml
- szynka gotowana 100 g
- świeży ser ricotta 50 g
- oliwa z oliwek Extra Vergine 30 g
- sól do smaku
1. Do wrzącej wody dodaj brokuły. Gotuj przez 5 minut. Wyjmij i zmiksuj ze szczyptą soli, niewielką ilością oliwy i mlekiem.
2. Gotowaną szynkę pokrój w cienkie paski długości ok. 4 cm. Podsmaż troszkę na patelni, aby była lekko chrupiąca.
3. Ugotuj Penne Rigate Barilla w dużej ilości osolonej wody. Odcedź, kiedy będą jeszcze twardawe, i dodaj do kremu brokułowego. Dodaj ser ricotta i przez dwie minuty mieszaj na patelni. Dopraw solą i pieprzem. Podawaj z szynką jako przybraniem.
Przepis dodał użytkownik Włoskiesmaki
Podziel się opinią
Komentarze