Pełnoziarniste muffiny z żurawiną
- 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 100 g mąki pszennej
- 1/2 szklanki płatków owsianych
- 2 jajka
- 100 g masła
- 250 ml maślanki
- 2 czubate łyżki miodu
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 i 1/2 szklanka suszonej żurawiny
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C. W tym czasie przygotować formę do muffinek. W jednej misce wymieszać suche składniki: przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i płatki. W garnuszku rozpuścić masło i połączyć je z jajkami, maślanką oraz miodem. Następnie do suchych składników dodać mokre, na koniec wsypać 1 szklankę suszonej żurawiny. Resztę bakalii pozostawić do dekoracji. Mieszać krótko, tylko do połączenia składników. Jeśli masa jest zbyt gęsta, można dodać więcej maślanki.
Do każdej papilotki nakładać ciasto do 3/4 wysokości. Na wierzchu ułożyć resztę żurawiny, lekko ją dociskając. Piec ok. 20-25 minut. Serwować po przestudzeniu.
Podziel się opinią
Komentarze