Pełnoziarniste muffinki marchewkowe z orzechami laskowymi
- 2 szklanki pełnoziarnistej mąki
- 1/2 szklanki białego cukru
- 1/2 szklanki brązowego cukru
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cynamonu
- 3/4 łyżeczki imbiru
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 jajka
- 3/4 szklanki wody
- 1/2 szklanki oleju
- szklanka startej marchewki
- posiekane orzechy laskowe
Rozgrzać piekarnik do 190 stopni C. W jednej misce połączyć suche składniki: przesianą mąkę, biały i brązowy cukier, proszek do pieczenia, cynamon, imbir i sól. W drugiej miseczce rozbełtać jajka, a następnie dodać je do suchych składników i dokładnie wymieszać.
Marchewkę zetrzeć na tarce z dużymi oczkami i dodać do masy. Mieszać do uzyskania w miarę gładkiej masy. Wrzucić orzechy i ponownie wymieszać.
Ciasto nakładać do około 1/3 wysokości papilotek. Piec około 20-25 minut. Podawać po przestudzeniu.
Podziel się opinią
Komentarze