Pasztet z wędzonego tofu i soczewicy
- • 300 g zielonej soczewicy
- • 100 g kaszy jaglanej
- • 2 kostki tofu wędzonego Polsoja
- • 100 ml oleju
- • 1 marchewka
- • 1 pietruszka
- • 1 cebula
- • 2-3 ząbki czosnku
- • 4 łyżki płatków owsianych
- • 3 łyżeczki płatków drożdżowych
- • 2-3 liście laurowe
- • 4 ziarna ziela angielskiego
- • 3 ziarna jałowca
- • 3 goździki
- • 1½ łyżeczki majeranku
- • ½ łyżeczki estragonu
- • 1 łyżeczka cząbru
- • ½ łyżeczki rozmarynu
- • 1 łyżka wędzonej soli
- • sól i pieprz do smaku.
- • 3-4 łyżki oleju do smażenia
1. Ugotować soczewicę z goździkami, ziarnami jałowca, liśćmi laurowymi, zielem angielskim i, w osobnym garnku, kaszę jaglaną.
2. Na patelni rozgrzać 3-4 łyżki oleju i podsmażyć na niej pokrojoną drobno cebulę. Gdy cebula będzie podsmażona na złoty kolor, dodać do niej startą marchewkę i pietruszkę, a następnie smażyć jeszcze przez 3-4 minuty.
3. Dokładnie wymieszać w misce ugotowaną soczewicę (wcześniej wyjąć przyprawy i wyrzucić), ugotowaną kaszę jaglaną, pokrojone na mniejsze części tofu wędzone Polsoi, podsmażoną cebulę z marchewką i pietruszką, płatki owsiane, olej, płatki drożdżowe, majeranek, estragon, rozmaryn, sól wędzoną i przeciśnięty przez praskę czosnek, a następnie zmiksować całość na gładką masę i doprawić do smaku solą i pieprzem.
4. Do wysmarowanej olejem i wysypanej bułką tartą (lub wyłożonej papierem do pieczenia) formy, przełożyć masę, a następnie wstawić formę do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec przez 50-60 minut.
5. Odstawić pasztet do całkowitego wystudzenia.
Przepis dodał użytkownik malka
Podziel się opinią
Komentarze