Pasztet mieszany
- 600 g mięsa wieprzowego
- 300 g wątróbki drobiowej
- 300 g pieczarek
- 2 średnie cebule
- 1 łyżka smalcu
- 3 jajka
- 1/2 szk bułki tartej
- 150 ml wody
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- 1 łyżka przyprawy Pasztet szlachecki
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżka majeranku
Mięso, oczyszczoną z błonek wątróbkę i pieczarki zmielić na drobnym sitku.
Cebulę obrać i pokroić w kostkę, przesmażyć na smalcu.
Do mięsa dodać bułkę tartą, wodę, jajka, podsmażoną cebulkę oraz wszystkie przyprawy ( majeranek rozetrzeć w dłoniach, pod wpływem ciepła rąk wydobywa swoje aromaty ) i wymieszać masę.
Przełożyć ją do większej formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 70 minut.
Podawać na zimno.
Przepis dodał użytkownik zewaewa
Podziel się opinią
Komentarze