pasztet domowy
- Składniki:
- 0.50 kg. podgarla surowego,
- 1 kg. mięsa wieprzowego ( może być gulaszowe),
- 0, 50 kg mięsa kurzego,
- 2 durze cebule,
- 30 dek wątróbki kurzej,
- 5 jajek, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, włoszczyzna,
- 2-4 grzybki,
Podgarle pokroić w kostkę, usmażyć, przełożyć do miski. W pozostałym tłuszczu podsmażyć pokrojoną w ćwiartki cebule i przełożyć do miski. Tłuszcz cały wlać do garczka dodać włoszczyznę, grzybki i pokrojone mięso, dusić do miękkości na wolnym ogniu. Wyjąć mięso do miski, w tym samym tłuszczu udusić wątróbkę. Zmielić wszystkie podduszone składniki 2x dodać bułkę wcześniej namoczoną ( można ją też zmielić) dodać jajka, pieprz, sól, trochę gałki muszkatołowej, pozostały tłuszcz, wymieszać. Piec w prodiżu wysmarowanym tłuszczem i posypanym bułką tartą, dobrą godzinę, gdy poiawi się biała piana po brzegach to oznaka pieczenia.
Przepis dodał użytkownik annwro14
Podziel się opinią
Komentarze