Paszteciki z grzybami
- 200 g pieczarek
- 100 g suszonych grzybów
- 1 mała cebula, posiekana
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- sól i pieprz do smaku
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
Suszone grzyby płuczemy w letniej wodzie. Grzyby zalewamy zimną wodą i gotujemy na wolnym ogniu przez około 1 godzinę. Ugotowane grzyby odcedzamy i przy pomocy robota kuchennego siekamy. Na patelni rozgrzewamy tłuszcze i podsmażamy pokrojone, lekko posolone pieczarki. Kiedy grzyby puszczą wodę, dodajemy cebulę, tymianek i ugotowane grzyby. Smażymy masę, doprawiamy solą i pieprzem.
Z ciasta francuskiego wykrawamy okręgi i układamy je w foremkach na babeczki. Nakłuwamy ciasto widelcem. Ciasto pieczemy w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez 15 minut. Na upieczone spody nakładamy farsz grzybowy, podajemy.
Anna Włodarczyk, autorka blogu Strawberries from Poland
Podziel się opinią
Komentarze