Paszteciki półkruche z mięsem i pieczarkami
- *300 g mąki
- *100 g masła
- *2 żółtka
- *1 jajko
- *2 łyżki śmietany 18%
- *1 łyżeczka proszku do pieczenia
- *sól
- NA FARSZ:
- *1 cebula
- *100 g mięsa mielonego wieprzowego lub drobiowego
- *150 g pieczarek
- *olej do smażenia
- roztrzepane jajko do smarowania pasztecików
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać żółtka, jajko, śmietanę,masło i sól.Wszystkie składniki posiekać, zagnieść i wyrobić a następnie wstawić na 1 godz. do lodówki. Po schłodzeniu rozwałkować na cienkie ,duże prostokąty , nakładać paskiem farsz, zawinąć w rulon jak roladę i pokroić na małe paszteciki.
FARSZ: Cebulę i pieczarki posiekać drobno i przesmażyć na niewielkiej ilości oleju, dodać mięso mielone i jeszcze smażyć , doprawić do smaku.
Gotowe paszteciki ułożyć na blaszce ,posmarować roztrzepanym jajkiem i piec w piekarniku 15-20 min. w temp.200 stopniach.
Przepis dodał użytkownik muza13
Podziel się opinią
Komentarze