Parówka w sosie pomidorowym
- 2 parówki
- 2 łyżeczki przecieru pomidorowego z cebulą [Pudliszki]
- 8 łyżeczek mąki
- 1 łyżeczka oregano i majeranku
- szczypta tymianku
- 2 łyżeczki vegety
- mała cebula
- 250 ml wody [do sosu]
- porcja makaronu
- 2 łyżki oliwy i oleju
- 50 g startego ser żółtego
Nastawiamy wode na makaron. W tym czasie kroimy drobno cebulkę, oraz parówkę w plasterki lub grubsze półplasterki. Oliwe i olej wlewamy do rondelka o grubszym dnie [przystosowanym do smażenia]. Na średnio rozgrzany tłuszcz wkładamy cebulke i parówkę. Mieszamy drewnianą łopatką, by nie przywarło do dna. Gdy parówka sie zrumieni a cebula zeszkli, wlewamy 250 ml wody. Dodajemy przyprawy, a po kilku minutach przecier. Gdy sos się zagotuje przygotowujemy zagęszczać czyli do niewielkiej ilości wody dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. Zmniejszamy temperaturę pod sosem i wlewamy zagęszczacz. Mieszamy energicznie aż zgęstnieje. Zostawiamy jeszcze chwilkę na niewielkiej temperaturze. Do talerza wkładamy ugotwany o przecedzony zimną wodą makaron. Polewamy sosem i posypujemy startym serem.
Przepis dodał użytkownik antonina75
Podziel się opinią
Komentarze