Papryka marynowana
- różnokolorowa papryka
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- liście laurowe
- pieprzu ziarnach
- ziele angielskie
- 1 szklanka octu spirytusowego 10%
- 4 szklanki wody
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki oliwy
- 1,5 łyżeczki soli
Paprykę dokładnie umyć, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w ósemki. Słoiki wyparzyć, wstawiając np. na 10-15 minut do nagrzanego do 120-130 stopni piekarnika. Czosnek i cebulę obrać oraz pokroić w piórka. Paprykę układać w słoikach warstwami, przekładając cebulą, czosnkiem, przyprawami. Do wrzącej wody dodać ocet, sól, cukier i oliwę. Gdy nieco przestygnie, zalewać paprykę, tak aby został w słoiku ok. 1 cm wolnego miejsca poniżej gwintu. Gwint dokładnie wytrzeć i słoiki mocno zakręcać. Pasteryzować przez około 20 minut np. w gorącym piekarniku.
Przepis dodał użytkownik AnnMarie
Podziel się opinią
Komentarze