Pappardelle z pesto - Pappardelle with pesto
- Składniki na pesto:
- liście z bazylii (około 1 - 1 i 1/2 szklanki)
- 2 - 3 gałązki natki pietruszki
- 4 - 5 łyżek orzechów nerkowca
- ząbek czosnku
- 1/2 szklanki dobrej oliwy
- sok i skórka z 1/2 limonki (jeśli ma mało soku to może być z całej)
- 40 g tartego parmezanu
- sól do smaku
- dodatkowo około 200 g makaronu (dla 2-3 osób)
To nie jest klasyczne pesto z orzeszków piniowych, więc może nie powinnam pisać pesto? Ważne jest jednak to, że jest bardzo dobre i doskonale się komponuje z makaronem. Jeśli chcesz mieć potrawę "na bogato" to zawsze możesz dodać dodatkowy składnik, np. tuńczyka
Jak zrobić pesto?
- upraż orzechy nerkowca na patelni
- włóż orzechy do blendera z nożem lub do moździerza i rozdrobnij
- dodaj czosnek, bazylię i pietruszkę, zblenduj
- dodaj pozostałe składniki i w trakcie blendowania dodawaj oliwę
- dopraw solą do smaku
- ugotuj makaron al dente
- wymieszaj z pesto
Moja rada:
- pesto przez 5-6 dni możesz przechowywać w lodówce w słoiku
- w wersji "na bogato" możesz dodać tuńczyka z puszki, najlepiej w sosie własnym
http://mystylemyeveryday.blogspot.com/2014/07/pappardelle-z-pesto-pappardelle-with.html
Przepis dodał użytkownik mystylemyeveryday
Podziel się opinią
Komentarze