Trwa ładowanie...
dvl0hez
03-07-2014 08:55

Pappardelle z pesto - Pappardelle with pesto

Przepis
4.8
(11 głosów)
Oceń:
dvl0hez
Składniki
  • Składniki na pesto:
  • liście z bazylii (około 1 - 1 i 1/2 szklanki)
  • 2 - 3 gałązki natki pietruszki
  • 4 - 5 łyżek orzechów nerkowca
  • ząbek czosnku
  • 1/2 szklanki dobrej oliwy
  • sok i skórka z 1/2 limonki (jeśli ma mało soku to może być z całej)
  • 40 g tartego parmezanu
  • sól do smaku
  • dodatkowo około 200 g makaronu (dla 2-3 osób)
Przepis

To nie jest klasyczne pesto z orzeszków piniowych, więc może nie powinnam pisać pesto? Ważne jest jednak to, że jest bardzo dobre i doskonale się komponuje z makaronem. Jeśli chcesz mieć potrawę "na bogato" to zawsze możesz dodać dodatkowy składnik, np. tuńczyka

Jak zrobić pesto?
- upraż orzechy nerkowca na patelni
- włóż orzechy do blendera z nożem lub do moździerza i rozdrobnij
- dodaj czosnek, bazylię i pietruszkę, zblenduj
- dodaj pozostałe składniki i w trakcie blendowania dodawaj oliwę
- dopraw solą do smaku
- ugotuj makaron al dente
- wymieszaj z pesto

Moja rada:
- pesto przez 5-6 dni możesz przechowywać w lodówce w słoiku
- w wersji "na bogato" możesz dodać tuńczyka z puszki, najlepiej w sosie własnym
http://mystylemyeveryday.blogspot.com/2014/07/pappardelle-z-pesto-pappardelle-with.html

Przepis dodał użytkownik mystylemyeveryday

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dvl0hez
dvl0hez
dvl0hez
Więcej tematów
dvl0hez