Panna cotta z karmelem
- 300 ml śmietanki kremówki
- 300 ml mleka 3,2%
- laska wanilii
- 4 kopiaste łyżki cukru
- 4 łyżeczki żelatyny
- Dodatkowo:
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- 2 łyżki wody
- pół szklanki śmietanki kremówki
- posiekane łuskane migdały
Do garnuszka wlać śmietanę i mleko, dodać przekrojoną laskę wanilii, a następnie doprowadzić do wrzenia i gotować przez 10 min. Po tym czasie wyciągnąć laskę wanilii. Na patelnię wsypać cukier, zalać odrobiną wody i skarmelizować go (powinien się rozpuścić i nabrać złotego koloru). Mieszając gotującą się śmietankę dodawać cukier. Zdjąć z ognia. Żelatynę rozpuścić w 20 ml wody i dodać do garnuszka. Masę rozlać do małych miseczek lub szerokich słoiczków i włożyć do lodówki na minimum 4-5 godzin.
Przed podaniem przygotować jeszcze sos karmelowy - podgrzać cukier z wodą, a następnie dodać śmietankę i energicznie wymieszać aż do uzyskania gęstego aksamitnego sosu. Przestudzony nałożyć do naczyń, udekorować posiekanymi migdałami.
Podziel się opinią
Komentarze