Trwa ładowanie...
d4adtif
22-04-2015 16:16

Panna cotta z karmelem

Przepis
4.3
(12 głosów)
Oceń:
d4adtif
Składniki
  • 300 ml śmietanki kremówki
  • 300 ml mleka 3,2%
  • laska wanilii
  • 4 kopiaste łyżki cukru
  • 4 łyżeczki żelatyny
    • Dodatkowo:
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 2 łyżki wody
  • pół szklanki śmietanki kremówki
  • posiekane łuskane migdały
Przepis

Do garnuszka wlać śmietanę i mleko, dodać przekrojoną laskę wanilii, a następnie doprowadzić do wrzenia i gotować przez 10 min. Po tym czasie wyciągnąć laskę wanilii. Na patelnię wsypać cukier, zalać odrobiną wody i skarmelizować go (powinien się rozpuścić i nabrać złotego koloru). Mieszając gotującą się śmietankę dodawać cukier. Zdjąć z ognia. Żelatynę rozpuścić w 20 ml wody i dodać do garnuszka. Masę rozlać do małych miseczek lub szerokich słoiczków i włożyć do lodówki na minimum 4-5 godzin.

Przed podaniem przygotować jeszcze sos karmelowy - podgrzać cukier z wodą, a następnie dodać śmietankę i energicznie wymieszać aż do uzyskania gęstego aksamitnego sosu. Przestudzony nałożyć do naczyń, udekorować posiekanymi migdałami.

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4adtif
d4adtif
d4adtif
Więcej tematów
d4adtif