Panga pieczona z kurkami i serem
- 2-3 filety z ryby (panga, mintaj, morszczuk itp.)
- 25 dkg kurek
- 15 dkg pikantnego sera żółtego
- 2 cebule
- masło
- śmietana 30%
- pieprz, sól
- pietruszka
Kurki myjemy i kroimy w kawałeczki, cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy razem na części masła.
Przyprawiamy sos do smaku.
Filety (zamrożone - przynajmniej częściowo odmrażamy, bo woda z zamrożonej ryby psuje efekt) osuszamy i przyprawiamy, odstawiamy na 15 minut.
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem.
Na dnie układamy filety.
Na wierzch kładziemy kurki podsmażone wcześniej z cebulką.
Całość posypujemy obficie serem żółtym i pietruszką.
Zapiekamy w 150-180 st. przez 15-20 minut - aż ser się zapiecze.
Podajemy z ryżem lub frytkami i sałatką z białej kapusty.
Przepis dodał użytkownik Gosia25
Podziel się opinią
Komentarze