Trwa ładowanie...
d1djqi8
09-07-2014 16:54

Palmiery z pesto z natki pietruszki

Przepis
3.8
(9 głosów)
Oceń:
d1djqi8
Składniki
  • 1 arkusz ciasta francuskiego (370 g)
  • pęczek natki pietruszki
  • 75 ml oliwy z oliwek
  • 25 g lekko podprażonych migdałów (w słupkach lub płatkach)
  • 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sporo soli
  • świeżo zmielony pieprz
  • 2-3 ząbki czosnku
Przepis

Wymienione składniki blendujemy i doprawiamy solą i pieprzem (w razie potrzeby).

Na oprószonym blacie kładziemy wcześniej rozmrożone ciasto i rozsmarowujemy na nim pesto, które następnie składamy na pół w taki sposób, jakbyśmy mieli książkę.

Znów składamy na pół i delikatnie dociskamy. I znowu składamy na pół, jakbyśmy zamykali książkę. Tak przygotowane ciasto kroimy w plasterki o grubości 8 mm. Na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, układamy nasze plasterki w dużych odległościach od siebie i lekko je spłaszczamy dłonią. Pieczemy je w piekarniku przez 15 minut w temperaturze 200 stopni, a w połowie pieczenia przewracamy na drugą stronę. Studzimy je na kratce. Pamiętajmy, że najlepiej smakują na ciepło. Smacznego!

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1djqi8
d1djqi8
d1djqi8
Więcej tematów
d1djqi8