Pałki z kurczaka w miodzie i sosie sojowym. Pyszny obiad dla całej rodziny
Aromatyczne podudzia z kurczaka to pomysł na obiad, który zrobi się sam. Mięso wystarczy dzień wcześniej zamarynować, a następnie upiec. Kurczak będzie najlepiej smakował w towarzystwie sałaty z lekkim sosem winegret i frytkami lub opiekanymi ziemniaczkami. Niebo w gębie.
- 8 pałek z kurczaka,
- 4 łyżki płynnego miodu,
- 5 łyżek sosu sojowego,
- 2 łyżki oleju sezamowego,
- 2-3 ząbki czosnku,
- 2 cm startego imbiru,
- pół papryczki chili,
- sok z cytryny,
- sól, pieprz.
Podudzia z kurczaka opłucz i osusz. W dużej misce wymieszaj składniki marynaty, dodaj posiekane chili i przeciśnięty przez praskę czosnek. Do marynaty włóż kurczaka i dokładnie go natrzyj. Miskę przykryj folią spożywczą i wstaw na noc do lodówki. Na godzinę przed pieczeniem wyjmij mięso. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Podudzia ułóż w naczyniu żaroodpornym i wstaw do piekarnika na 60 minut
Zobacz też: Antrykot z tymiankiem i rozmarynem
Podziel się opinią
Komentarze