Paella z kurczakiem
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 czerwona papryka
- 1 zielona papryka
- 20 dag dymki
- 4 udka z kurczaka bez kości
- sól
- pieprz
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 25 dag ryżu
- szafran
- 1 l bulionu
- groszek konserwowy
- kukurydza konserwowana
- 2 łyżki soku z cytryny
Cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę. miąższ papryki pokroić w kostkę. Dymkę pociąć w talarki.
Na dużej patelni podgrzać oliwę i usmażyć udka, przyprawić solą i pieprzem, wyjąć udka.Na tej samej patelni zeszklić cebulę, dodać czosnek, paprykę i dymkę, smażyć kilka minut, dodać ryż, szafran, podlać bulionem i wymieszać. Położyć na patelni również udka i dusić pod przykryciem 35 minut. na 10 minut przed końcem dodać kukurydzę i groszek. Na talerz wyjąć udka i ryż przyprawiony sokiem z cytryny, solą i pieprzem
Przepis dodał użytkownik inis1984
Podziel się opinią
Komentarze