pączuszki serowe
- 4 jajka
- cukier waniliowy
- olej do smażenia
- 500 g tłustego twarogu
- 6 łyżek cukru
- 4 łyżki śmietany 18 procent
- 2 szklanki mąki
- 2 płaskie łyżeczki sody
- łyżeczka soli
- łyżka wódki
- cukier puder
[list=1]
[]mąkę przesiewamy do miski , dodajemy sodę ,sól i mieszamy.
[]twaróg rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków.
[]do miski wbijamy jajka dodajemy cukry i roztrzepujemy. dodajemy twaróg , śmietanę i wódkę a następnie dodajemy mąkę wyieszaną z sodą i solą.[i] otrzymane ciasto powinno kleić się do rąk i nie należy dosypywać więcej mąki lecz aby temu zapobec co jakiś czas zwilżamy dłonie wodą[/i]
[][b]w dużym garnku rozgrzewamy olej. z ciasta formujemy małe kulki i wkładamy do wystarczająco rozgrzanego oleju i pieczemy tak długo aż pączuszki staną się rumiane.[/b]
[*][b]osączamy z tłuszczu i oprószamy przesianym cukrem pudrem.[/b]
[/list]
Przepis dodał użytkownik Perfecta
Podziel się opinią
Komentarze