Trwa ładowanie...
d3s2dqu
04-02-2013 15:36

Pączki hiszpańskie

Przepis
3.9
(9 głosów)
Oceń:
d3s2dqu
Składniki
  • - 170 g margaryny (około 2/3 kostki)
  • - 2 szklanki mąki
  • - 2 szklanki wody
  • - 6 jaj
  • - 1 szklanka cukru pudru
  • - sok z 1/2 cytryny
Przepis

1. Do rondelka wlewam wodę i dodaję masło. Mieszam, aż się rozpuści i zagotuje. Zmniejszam gaz. Dosypuję mąkę i ciągle mieszam i rozcieram, aż masa będzie gładka, bez grudek i będzie odchodzić od ścianek. Odstawiam do ostygnięcia.

2. Do przestudzonej masy dodaję - miksując - po jednym jajku. Wycinam z papieru do pieczenia kwadraciki, na które wyciskam szprycą ciasto. Wielkość kwadracików to ok. 10x10 cm ale można wyciąć większe lub mniejsze w zależności od wielkości rondelka w jakim będziemy smażyć. Do rondelka z rozgrzanym tłuszczem wrzucamy ciasteczka z papierkami w taki sposów aby papierki były na wierzchu. Po minucie smażenia papierek delikatnie ściągamy, jeśli nie schodzi to znaczy, że trzeba jeszcze chwilkę poczekać. Smażymy kilka chwil aż będą złote. Przekładamy do odsączenia na bibułę.

3. Polewam cytrynowym lukrem. Na około 1 szklankę cukru pudru dolewam soku z z pół cytryny i mieszam a następnie dolewam 1-2 łyżki gorącej wody i mieszam na gładką masę. Jeśli jest za rzadki dosypuję więcej cukru.

Przepis wraz ze zdjęciami krok po kroku znajdziecie pod aresem http://ugotujmyto.pl/paczki-hiszpanskie-znane-tez-jako-paczki-wiedenskie/

Przepis dodał użytkownik ugotujmyto

d3s2dqu

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3s2dqu
d3s2dqu
d3s2dqu
Więcej tematów
d3s2dqu