Trwa ładowanie...
d2tskf4
26 lutego 2014, 12:44

Pączki amerykańskie

Przepis
Oceń jako pierwszy:
d2tskf4
Składniki
  • 5 szklanek pszennej mąki
  • 2 opakowania drożdży suchych (14 g) lub 28 g świeżych drożdży
  • 2 duże jajka
  • 1 1/2 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki letniej wody
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/3 szklanki roztopionego masła
  • 2 jabłka pokrojone w kostkę
  • olej do smażenia
  • słodka posypka (opcjonalnie)
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 3 łyżki gorącego mleka
Przepis

Przesiewamy mąkę pszenną i mieszamy ją z suchymi drożdżami (jeśli ze świeżymi to lepiej jest wcześniej zrobić rozczyn). Kolejno dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto. Na sam koniec dodajemy jabłka i tłuszcz. Takie ciasto wyrabiamy przez kilka minut – mikserem lub przez kilkanaście – ręcznie. Ciasto ma być gładkie i elastyczne (staramy się nie dodawać mąki, pomimo że ciasto będzie klejące). Dobrze jest je wyrabiać mikserem ze specjalnym hakiem do ciasta drożdżowego lub w maszynie do pieczenia chleba. Z tak uformowanego ciasta należy wyprofilować kulę i umieścić ją w oprószonej mąką misce. Następnie przykrywamy je i stawiamy w ciepłym miejscu na 1 – 1,5 h.

Blat oprószamy mąką i kładziemy na niego ciasto. Wałkujemy go na około 1 cm. Następnie wykrajamy w nim kółka ze szklanki o średnicy 7 cm. W nich natomiast, wykrajamy mniejsze dziurki (np. korkiem od wody). Takie kółka kładziemy na oprószoną blaszkę na około 30 minut.

Kiedy ciasto wyrośnie, smażymy pączki na głębokim rozgrzanym oleju 175 stopni. Opiekamy je z każdej strony, aż uzyskają złoty kolor. Należy przestrzegać temperatury, gdyż zbyt wysoka może spowodować, iż doughnuts będą brązowe na wierzchu, lecz w środku pozostaną surowe. Każdy z nich odkładamy na bibułkę do odsączenia zaraz po usmażeniu. Kiedy będą jeszcze ciepłe należy je polukrować.

Lukier: mleko i cukier puder ucieramy razem do gładkiej masy (mikserem lub grzbietem dużej łyżki). Poprzez mleko lub cukier możemy regulować jego gęstość. Następnie ozdabiamy pożądaną posypką.

Przepis poleca Domowe Wypieki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2tskf4
d2tskf4
d2tskf4
Więcej tematów
d2tskf4

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj