Ozorki w galarecie
- 2 ozorki cielęce świeże lub peklowane
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1/2 selera
- 1 por
- 1 litr klarownego rosołu
- 4 dag żelatyny
- 1 cebula
- 1 liście laurowe
- ziele angielskie
- 1 jajka ugotowane na twardo
- 4 korniszony
- sól
Przygotować galaretę: rozpuścić żelatynę w zimnej wodzie, poczekać jak napęcznieje i dodać do przecedzonego, odtłuszczonego rosołu i krótko zagotować.
Marchewkę, pietruszkę, seler i cebulę obrać i opłukać.
Por oczyścić z wierzchniej warstwy, pokroić i opłukać.
Cebulę posiekać.
Warzywa zalać 1,5 l wody, dodać liście laurowe, ziele angielskie, osolić, gotować 25 minut.
Ozorki wyszorować, wyciąć gruczoły ślinowe, włożyć do wrzącego wywaru, gotować 2 godziny.
Ozorki odcedzić, zdjąć z nich skórę, pokroić na plastry.
Ułożyć na półmisku, przybrać plasterkami jajek i korniszonów.
Zalać płynną galaretą i za studzić.
Podawać z chrzanem ze śmietaną.
Przepis dodał użytkownik Gosia25
Podziel się opinią
Komentarze