Orzeźwiające gazpacho na lato. Hiszpańska zupa na zimno
Gazpacho, czyli hiszpański chłodnik, to idealne danie pomidorowe na gorące lato. Z dodatkiem czosnku, papryki, ogórka i namoczonego w oliwie chleba będzie smakować przepysznie. Do podania jako napój lub orzeźwiająca zupa.
pół kg pomidorów (najlepiej malinowe albo soczyste bawole serca),
4 ząbki czosnku,
5 łyżek oliwy z oliwek,
3 kromki chleba pszennego,
2 łyżki octu jabłkowego,
1 ogórek zielony,
pół dużej cebuli,
1 czerwona papryka,
300 ml zimnej przegotowanej wody,
mała łyżeczka soli,
odrobina pieprzu do smaku.
Czosnek obrać, posiekać drobno i posolić, a następnie krawędzią noża rozetrzeć. Połączyć z pokruszoną jedną kromką chleba i oliwą. Odłożyć na 20 minut. W tym czasie zmiksować pomidory (bez szypułek), zostawiając kawałek do pokrojenia w kostkę i dekoracji. Ogórka obrać, 1/4 zostawić do pokrojenia w kostkę i dekoracji, resztę zmiksować. Podobnie postąpić z papryką i cebulą. Do zmiksowanych produktów dodać pieczywo z oliwą, ocet jabłkowy i wodę. Ponownie zblendować, a następnie przetrzeć przez drobne sitko. Pulpę wykorzystać np. do grzanek, a powstałą zupę mocno schłodzić. Z reszty pieczywa przygotować grzanki. Gazpacho podawać z kawałkami surowych warzyw i grzanką.
Zobacz także wideo: pomidorowe propozycje na lato
Podziel się opinią
Komentarze