Omlet z brokułami i pieczarkami
- 5 jajek
- kilka ząbków czosnku
- ok. 40 dag rozdzielonych różyczek brokułów
- 30 dag pieczarek w grube plasterki pokrojonych
- 1 cebula drobniutko pokrojona
- kilka łyżek mleka
- tłuszcz roślinny do smażenia
- wegeta i pieprzu do przyprawienia
- starty ser żółty do posypania
Na obszernej i głębokiej patelni tłuszczyk się rozpływa. Czosnek drobniutko pokrojony na patelnię wrzucamy, mieszając moment, dorzucając cebulkę do towarzystwa, wcześnej na półtwardo brokuły ugotowane na patelnie dodajemy, a i pieczarki grono swoją obecnoscią na patelni udoskonalają... Mieszamy nieco, co by się nie przypaliło... a w misce obok czeka wymieszana masa z jajek, odrobina mleka i przypraw, którą na patelnię wlewamy w momencie wymiękania pieczarek... i niech się moment na sredniawym ogniu pyrli... W tym czasie nagrzewamy piekarnik albo opiekacz (wazne by pociechy się wokól nie kręciły, bo omlet dojrzewa w piekarniku przy półotwartych drzwiczkach ze względu na rączkę patelni...). Omlet wkładamy do piekarnika po to, by płynna powierzchnia dość grubego omletu mogła 'dojrzeć' razem ze skórką żółtego sera, którym omlet sypiemy tuż przd piekarnikowym dojrzewaniem... Mam nadzieję, że wszystko jest mniej więcej jasne, na tyle choć, by przy odrobinie wyobraźni omlet tak pyszny wyszedł jak mnie. Powodzenia i
smacznego:)
Przepis dodał użytkownik aniasobol22
Podziel się opinią
Komentarze