Ogórki z przyprawą do grilla
- 4 kg ogórków
- 1 kg cebuli
- 9 szklanek wody
- 1 szklanka soli
- Zalewa:
- 6 szklanek wody
- 2 szklanki octu 10%
- 3 szklanki cukru
- Przyprawy:
- koper
- liście laurowe
- ziele angielskie
- gorczyca
- przyprawa do grilla (1 łyżeczka na słoik)
Ogórki w skórce pokroić w słupki. Cebulę pokroić na małe ćwiarteczki. Wszystko razem przełożyć do dużego garnka. Dodać wodę i sól. Razem wymieszać i zostawić na 3 godziny. Następnie wodę odlać.
Wodę, ocet i cukier zagotować. Do czystych i suchych słoików włożyć przyprawy, a następnie ogórki i cebulę. Zalać gorącą zalewą. Pasteryzować 10 minut.
Składniki wystarczą na około 7 słoików po 900 ml.
Przepis dodał użytkownik Gosia25
Podziel się opinią
Komentarze