Trwa ładowanie...
dcubkgs
22 lutego 2012, 15:17

Nalewka z jabłek

Przepis
Oceń jako pierwszy:
dcubkgs
Składniki
  • - 1 kg jabłek pozbawionych ogonków
  • - 0,5 l wódki
  • - 0,5l brandy
  • - 0,25 l spirytusu na podkreślenie smaku/można zrezygnować/
  • - 1/2 szklanki cukru i 3/4 szklanki wody
  • - ew. kawałek cynamonu bądź 2 goździki
Przepis

Owoce kroimy w ćwiartki lub nieco cieniej, ja zostawiam pestki. Umieszczamy w słoju, zalwewamy alkoholami i szczelnie zamknięte odstawiamy na około miesiąc. Można dodać laskę cynamonu.
Po miesiącu rozpuszczamy cukier we wrzącej wodzie i przestudzony wlewamy do maceratu. Odstawiamy wszystko na kolejny miesiąc.
Zlewamy nalew do butelek i szczelnie zamknięte odstawiamy na kilka miesięcy. Im dłużej - tym lepiej. Prawdziwa szkoła cierpliwości :).

Przepis dodał użytkownik Ewa_Schmidt

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dcubkgs
dcubkgs
dcubkgs
Więcej tematów
dcubkgs

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj