Nalewka z jabłek
- - 1 kg jabłek pozbawionych ogonków
- - 0,5 l wódki
- - 0,5l brandy
- - 0,25 l spirytusu na podkreślenie smaku/można zrezygnować/
- - 1/2 szklanki cukru i 3/4 szklanki wody
- - ew. kawałek cynamonu bądź 2 goździki
Owoce kroimy w ćwiartki lub nieco cieniej, ja zostawiam pestki. Umieszczamy w słoju, zalwewamy alkoholami i szczelnie zamknięte odstawiamy na około miesiąc. Można dodać laskę cynamonu.
Po miesiącu rozpuszczamy cukier we wrzącej wodzie i przestudzony wlewamy do maceratu. Odstawiamy wszystko na kolejny miesiąc.
Zlewamy nalew do butelek i szczelnie zamknięte odstawiamy na kilka miesięcy. Im dłużej - tym lepiej. Prawdziwa szkoła cierpliwości :).
Przepis dodał użytkownik Ewa_Schmidt
Podziel się opinią
Komentarze