Nalewka wiśniowa
- 1,5 kg wiśni
- 0,5 l spirytusu
- 0,5 l czystej wódki
- 0,5 l miodu (dowolny)
- 0,5 l wody mineralnej
- pół laski wanilii
- kilka goździków
Wiśnie drylujemy z pestek. Garść pestek zostawiamy. Wiśnie zalewamy spirytusem i odstawiamy na 2 tygodnie, następnie zlewamy do drugiego słoja, a wiśnie zalewamy wódką i odstawiamy na 2 tygodnie. Pestki zawijamy w gazę i miażdżymy (młotkiem) zawieszamy na nitce tą gazę w słoju ze zlanym spirytusem.
Wódkę zlewamy i dolewamy do spirytusu a wiśnie zalewamy miodem i odstawiamy na 2 tygodnie. Po dwóch tygodniach zlewamy i dolewamy do wódki i spirytusu, a wiśnie zalewamy wodą i odstawiamy na 2 tygodnie. Po tym czasie wyjmujemy gazę z pestkami i wrzucamy wanilię i goździki. Po dwóch tygodniach nalewka jest gotowa. W takim wydaniu jest ona bardzo wytrawna i należy ją dosłodzić cukrem według uznania. Ja dodaję do cukru jedną paczkę cukru waniliowego. Po dokładnym wymieszaniu należy zlać do butelek przepuszczając przez bibułę. Wiśnie zalewamy wodą z wódką i można je wykorzystać np do ciasta, tortu węgierskiego
Przepis dodał użytkownik kuchmajster
Podziel się opinią
Komentarze