Naleśniki ze szpinakiem i kurczakiem
- 2 szklanki mąki
- szklanka mleka
- duży kefir
- 2 jajka
- szczypta soli
- oliwa do smażenia
- pierś z kurczaka
- paczka mrożonego szpinaku
- 2 łyżeczki granulowanego czosnku (może być ząbek świeżego)
- duża śmietana "18"
W garnku połączyć ze sobą mąkę, mleko, kefir i dwa jajka. doprawić szczyptą soli i z tak przygotowanej masy smażyć naleśniki. Na drugiej patelni podsmażyć pokrojoną wcześniej w kostkę pierś z kurczaka. Jak tylko się zetnie dodać szpinak i czosnek i dusić pod przykryciem około 10 minut. Po tym czasie połączyć ze śmietaną i jeszcze chwilkę trzymać na ogniu. Dosolić do smaku. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą. Każdego naleśnika pokrywamy pięknym zielonym sosem, zwijamy w rulonik i układamy w naczyniu żaroodpornym warstwami. Całość zapiekamy około 15-20 min. Wszystkie składniki zapiekanki były ciepłe więc czas oczekiwania nie jest długi.
Przepis dodał użytkownik bodeta
Podziel się opinią
Komentarze