Naleśniki z mięsem mielonym
- mięso mielone
- czerwona fasola
- sałata
- mieszanka przypraw ostrych
- czosnek
- cebula
- starty żółty ser
- oliwa lub olej
- sos pomidorowy
- sos chilli
- oregano
- bazylia
- pieprz
- sól
- vegeta
- 2 szkl. mleka
- 2 jajka
- 2 szkl. wody gazowanej
- mąka pszenna
- sól
- odrobina sody oczyszczonej
Przygotuj ciasto na naleśniki:
jajka ubij z sola, dodaj po szklance wody i mleka, do tego dodaj mąkę, tak by ciasto było dość gęste; dodaj resztę płynów, gdy ciasto będzie odpowiednie dodaj sodę i delikatnie wymieszaj.
Smaż naleśniki tak, aby nie były zbyt cienkie.
Cebule pokrój w piórka, wrzuć wraz z mięsem na rozgrzaną oliwę i smaż do momentu gdy będzie miękkie. Podlej woda, dodaj przecier pomidorowy - ok. 3 łyżek lub do smaku, tak jak lubisz - oraz czosnek, może być granulowany - wtedy więcej - lub pokrojony w kosteczkę!
Sos na patelni ma być bardzo gęsty i ma go być mało, wiec nie można przesadzić z ilością wody! Dodaj fasole oraz przyprawy do smaku. Ja daję dużo pieprzu.
Kiedy mięso będzie już gotowe, na naleśniki kładź po liściu sałaty, na niego układaj dość sporą ilość mięsa i to wszystko posyp serem. Naleśnik złóż na pół. Możesz go polać sosem czosnkowym. Polecam do wina wytrawnego
Przepis dodał użytkownik bodeta
Podziel się opinią
Komentarze