Musaka z fasoli i bakłażana
- 1 opakowanie mieszanki mrożonej Leczo
- 1 bakłażan
- 2 łyżki oleju
- 1 por
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 zmiażdżony ząbek czosnku (jeśli lubicie czosnek)
- 400 g pomidorów krojonych z puszki
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 400 g drobnej fasoli z puszki (użyłam fasoli w sosie pomidorowym)
- 2 łyżeczki suszonych ziół (papryka mielona, majeranek, zioła prowansalskie)
- pieprz do smaku
- 300 ml jogurtu naturalnego
- 2 jajka
- 30 g parmezanu, coregio lub innego startego sera
Bakłażana kroimy na plastry. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. W tym czasie gotujemy plastry bakłażana wrzucając je do wrzątku na 2 minuty. Odcedzamy na łyżce cedzakowej, osuszamy ręcznikiem papierowym i odstawiamy na bok. Pora i nać selera kroimy na krążki i wrzucamy z mrożoną mieszanką leczo na rozgrzany olej. Pora oraz nać selera kroimy na krążki i wrzucamy wraz ze zmiażdżonym czosnkiem i mrożoną mieszanką leczo (może być wprost z zamrażalnika) na rozgrzany na patelni olej. Podsmażamy na średnim ogniu ok. 5 min tak, aby warzywa trochę zmiękły. Dodajemy pomidory, przecier, fasolę, zioła i czarny pieprz. Przykrywamy, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu ok. 10 minut. Mieszankę warzyw gotujemy ok. 10 minut. Wszystkie warzywa powinny być miękkie. Wtedy wlewamy połowę zawartości patelni do żaroodpornego naczynia i układamy na niej plastry bakłażana. Wlewamy pozostałą część mieszanki i ponownie układamy plastry bakłażana. Całość polewamy jajkami roztrzepanym z jogurtem i posypujemy startym
serem. Potrawę należy piec w rozgrzanym piekarniku 40 minut w temp. 180 stopni, aż do osiągnięcia złoto-brązowego koloru.
Polecamy w wydaniu internetowym www.tanio-szybko-smacznie.pl
Podziel się opinią
Komentarze