Mus z białej czekolady z Malibu i malinami.
- Składniki na 5 porcji:
- ? maliny
- ? likier kokosowy Malibu
- ? kakao
- ? 100 g białej czekolady
- ? 1 duże jajko
- ? 3 łyżki cukru
- ? 1/2 szklanki (125 ml) śmietanki kremowej 30% - bardzo zimnej.
- Przygotowanie:
- Do pucharków lub kieliszków włożyć po kilka malin, polać likierem (opcjonalnie). Czekoladę roztopić. Ubić białko na rzadką pianę, dodać cukier i dalej ubijać aż piana będzie idealnie sztywna i błyszcząca.
- Roztopioną czekoladę (trochę przestudzoną) wymieszać z 3 łyżkami śmietanki kremowej, a następnie energicznie wymieszać z żółtkiem.
- Dodać połowę ubitego białka i delikatnie wymieszać, następnie połączyć z resztą białka.
- Resztę śmietanki kremowej ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać łyżką z czekoladową masą. Wyłożyć na maliny i wstawić do lodówki na 5 godzin lub najlepiej na całą noc.
- Przed podaniem posypać grubą warstwą kakao i udekorować malinami
Przygotowanie:
Do pucharków lub kieliszków włożyć po kilka malin, polać likierem. Czekoladę roztopić. Ubić białko na rzadką pianę, dodać cukier i dalej ubijać aż piana będzie idealnie sztywna i błyszcząca.Roztopioną czekoladę (trochę przestudzoną) wymieszać z 3 łyżkami śmietanki kremowej, a następnie energicznie wymieszać z żółtkiem.Dodać połowę ubitego białka i delikatnie wymieszać, następnie połączyć z resztą białka.Resztę śmietanki kremowej ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać łyżką z czekoladową masą. Wyłożyć na maliny i wstawić do lodówki na 5 godzin lub najlepiej na całą noc.Przed podaniem posypać grubą warstwą kakao i udekorować malinami.
Przepis dodał użytkownik casablanca12
Podziel się opinią
Komentarze