Mus z białej czekolady z lodami czekoladowymi
- na 4 średnie filiżanki:
- 150 g białej czekolady
- 300 ml śmietanki kremówki 36 %
- 4 gałki lodów czekoladowych
- wiórki kokosowe i małe bezy do przyozdobienia
Białą czekoladę kruszymy na kawałki i roztapiamy w kąpieli wodnej. Zimną śmietankę ubijamy mikserem w wysokim naczyniu, by się nie pochlapać. Kiedy śmietana jest już ubita, dodajemy do niej porcjami roztopioną czekoladę. Uwaga! Po każdej dodanej porcji czekolady mieszamy mus bardzo krótko, na najmniejszych obrotach miksera. Jeżeli przesadzimy z miksowaniem, nasza śmietana łatwo zamieni się w masło.
Gotowy mus powinien być gładki i kremowy.
Mus przekładamy do pucharków lub filiżanek i do każdej z nich dodajemy porcję lodów, posypujemy wiórkami kokosowymi i ozdabiamy bezą. Smacznego!
Jakiś czas temu proponowaliśmy ciemną czekoladę z lodami waniliowymi. Dziś odwracamy wszystko o 180 stopni. Biały mus i czekoladowe lody.
Niektórzy uważają, że biała czekolada to nie „czekolada”. I słusznie, jako że według definicji, którą kiedyś przytaczało Tanio-Szybko-Smacznie, czekoladę definiuje się jako wyrób, który zawiera nie mniej niż 35% suchej masy kakaowej ogółem. Tymczasem biała czekolada nie ma jej w ogóle. Dietetycy przestrzegają również, że jest ona bardziej kaloryczna i ciężkostrawna niż czekolada ciemna. Jednak od czasu do czasu można pozwolić sobie na odrobinę słodkości.
Polecamy w wydaniu internetowym www.tanio-szybko-smacznie.pl
Podziel się opinią
Komentarze