Mus czekoladowy
- • 2 ½ łyżki herbaty liściastej Earl Grey (np. Ahmad Tea London)
- • 1 ½ szklanki śmietanki kremówki
- • 2 tabliczki drobno posiekanej mlecznej czekolady
- • 2 łyżki gorzkiego kakao
- • 2 białka dużych jaj
- • Sól
- • 2 łyżeczki cukru
Zaparzyć 1 ½ liści herbaty w ¼ szklanki wrzącej wody. Parzyć przed 4 minuty, a następnie odcedzić liście herbaty. Liście wyrzucić, a potrzebny w dalszej części przepisu napar odstawić. W międzyczasie w małym rondelku zagotować śmietankę. Dodać do niej pozostałe liście herbaty, wymieszać i odstawić do zaparzenia na około 40 minut. Po tym czasie odcedzić liście herbaty, przykryć śmietankę i chłodzić w lodówce przez 2 godziny.Następnie, miskę odporną na ciepło, ustawić na rondlu z gotującą się wodą (dno miski nie powinno dotykać wody). W misce wymieszać kakao, czekoladę szczyptę soli oraz zaparzoną w wodzie i śmietance herbatę. Gotować cały czas mieszając, aż czekolada i kakao się stopią, a mieszanka osiągnę gładką konsystencję. Wtedy zdjąć miskę z garnka i studzić jej zawartość przez około 10 minut.Z białek jaj ubić pianę mikserem, stopniowo dodając cukier. Ubitą w ten sposób pianę, powoli dodawać do czekoladowej mieszanki, cały czas mieszając, aż stanie się jednolita.Tak przygotowany mus rozłożyć na 6
miseczek, przykryć folią i chłodzić w lodówce przez co najmniej 2 godziny.
Przepis dodał użytkownik ewa65
Podziel się opinią
Komentarze